Vereenigde Doopsgezinde Gemeente Haarlem - actueel
contact | links | sitemap | colofon | donaties
Frankestraat 24
2011 HV Haarlem
023 5321883
administratie@vdgh.nl

PinksterPelgrimsreis

Pelgrimeren is van alle tijden - en tegenwoordig weer razend populair. Door op weg te gaan zet je niet alleen je lijf in beweging. Je hart en je ziel worden ook soepel en warm. Je hoofd raakt door lopen lekker leeg en al je zintuigen staan op scherp. Onderweg zijn er ontmoetingen. Je komt mensen tegen, en dieren. Landschappen, en natuurlijk het weer. Sommige pelgrims zeggen dat ze zichzelf tegenkomen, anderen vertellen over ontmoetingen met de Bron van het Leven. De reis kan overal heen gaan, want de bestemming is niet zo belangrijk. Een pelgrim is vooral benieuwd naar de weg: naar wat die weg te geven heeft. Dat blijkt pas onderweg, dat weet je nooit van tevoren. Bij pelgrimeren is de weg eigenlijk het doel.

Tussen Haarlem en Leiden en Den Haag loopt een oud pelgrimspad. Het is een onderdeel van de beroemde route naar Santiago de Compostella. Langs dit pad staan drie prachtige kerken: de monumentale Doopsgezinde Vermaning, verscholen in het hart van Haarlem, de magnifieke Hooglandse Kerk, die hoog en licht uittorent boven de Leidse binnenstad, tenslotte de Haagse Kloosterkerk, een schitterend juweel aan het statige Lange Voorhout.
Deze drie kerkgebouwen zijn het huis van drie levendige geloofsgemeenschappen. Kunnen deze kerken veranderen in pleisterplaatsen voor moderne pelgrims? En kunnen wij door in beweging te komen ‘mensen van de weg' worden? Kunnen we door samen op pad te gaan onze souplesse en ontvankelijkheid trainen? En wat gaat die oude pelgrimsroute ons dan geven?

 

Met Pinksteren gaan we het beleven. Want het Feest van de Geest is een mooi moment om in beweging te komen. Pinksteren betekent letterlijk ‘vijftig', dus we zijn op zoek naar vijftig mensen die met ons op weg willen gaan. Zaterdag 8 juni vertrekken we vanuit de doopsgezinde kerk in Haarlem, met de reiszegen en een volle buik. Via de bollenstreek lopen we - na een overnachting - door naar Leiden. Daar arriveren we op Pinksterzondag. We vieren samen het Feest van de Geest en gaan aan tafel in de Hooglandse Kerk. We overnachten in Leiden en wandelen op maandag 10 juni door naar Den Haag. Met een viering en een maaltijd in de Kloosterkerk eindigt de reis.

 

Aanmelden

Tot 1 februari 2019: 06 28 22 43 43 óf pinksterpelgrims@gmail.com (Abeltje Hoogenkamp). We hebben plek voor vijftig pelgrims. Ga je mee op reis? Schrijf je dan snel in! Wie mee wil doen door de Pinksterpelgrimsreis mogelijk te maken kan zich aanmelden als ‘pleisterplaats'. We zijn blij met supporters en gastvrijheid.

 

De folder kunt u hier downloaden