Vereenigde Doopsgezinde Gemeente Haarlem - actueel
contact | links | sitemap | colofon | donaties
Frankestraat 24
2011 HV Haarlem
023 5321883
administratie@vdgh.nl

Jaap Gulmans overleden

Jaap was hier vooral dominee van de Kleine Vermaning. Hij hield van dat kleine, mooie, kerkje. Zoals hij ook hield van de kerk in Amsterdam-Noord (1980 - 1994). Maar hij hield nog het meeste van de mensen. Zijn preken waren 'mensen' preken en ook zijn columns in het Algemeen Doopsgezind Weekblad gingen eigenlijk altijd over mensen. Hij was ook een meester in het relativeren, van zichzelf en zeker ook van de doopsgezinden: "Doopsgezind-zijn is naar mijn mening niet méér dan een toegangskaartje. Zeg maar: een entreekaartje om op het popfestival Lowlands te komen, bij wijze van spreken. Dat kaartje is duur. Het is ook onmisbaar, anders kom je er niet in. Met dat ‘kaartje' bedoel ik de volwassenendoop en het daarbij horend geloofsopstel."  (uit: Doopsgezind.nl 7/8, 2014).
Graag sprak hij ook over zijn jeugd in Friesland, zijn ouders, het kerken aldaar. Al in zijn Amsterdamse tijd was hij intensief bezig met vluchtelingen en toen in 2015 hier in Haarlem er honderden vluchtelingen kwamen stelde hij zijn huis open en gaf samen met zijn vrouw Tonny les aan vele vluchtelingen. En het bleef niet bij lesgeven: samen koken, varen door de Haarlemse grachten, mee feesten op het suikerfeest.
Jaap was nog altijd een zeer trouwe kerkganger. Kwam laat en ging na de dienst snel weer weg. Maar bij feesten in de kerk, de Kerkennacht, tijdens het zomerprogramma, was hij altijd van de partij en als een der eersten op de dansvloer. Jaap was net terug van een heerlijke vakantie in Spanje, maar zijn gezondheid liet al een tijdje te wensen over. Jaap Gulmans is 77 jaar geworden.
<< terug
Jaap Gulmans overleden
Jaap Gulmans met Gijsje op het Spaarne