Vereenigde Doopsgezinde Gemeente Haarlem - actueel
contact | links | sitemap | colofon | donaties
Frankestraat 24
2011 HV Haarlem
023 5321883
administratie@vdgh.nl

Excursies

ABC-excursies naar Elburg en Utrecht

Elburg
In oktober organiseert de Archief en Bibliotheek Commissie een excursie naar Elburg, waar in de Synagoge van Elburg vanaf 7 september een speciale tentoonstelling is ingericht door gastconservator Dr. Bart Wallet, met medewerking van tekenaar, illustrator en ontwerper Karel Kindermans:
Christendom en antisemitisme. Tweeduizend jaar confrontatie.
In de tentoonstelling worden twee millennia christendom en antisemitisme onderverdeeld in drie periodes: het jodendom en christendom in de eerste eeuwen, de Reformaties en visies op joden in de 16e en 18e eeuw en christendom en modern antisemitisme. Per periode worden zowel de zwarte bladzijdes uit de geschiedenis belicht, als ook de positieve ontwikkelingen uit dezelfde periode.

Geïnteresseerden kunnen zich opgeven voor 5 oktober bij hoogewoudhaarlem@planet.nl
Een geschikte excursiedatum wordt in overleg vastgesteld.
NB Reiskosten voor 
eigen rekening.


Utrecht
In november organiseert de Archief en Bibliotheek Commissie een excursie naar Utrecht, waar in Museum Catharijne Convent vanaf 22 september de tentoonstelling LUTHER is ingericht, begeleid door een waardevolle catalogus (met medewerking van o.a. Rineke Verheus-Nieuwstraten)
Deze cultuurhistorische tentoonstelling brengt Luther en zijn tegenstanders voor het voetlicht. Zij toont in woord, beeld, muziek en spot waarin de kracht schuilt van deze invloedrijke, reformatorische rebel. Diverse objecten, zoals pamfletten, schilderijen, zilver, spotprenten, maar ook herkenbare, uitdagende dilemma's, muziek en nieuwe middelen laten een nieuw licht schijnen op het enerverende verhaal van Luther en de Reformatie. De koppeling met de huidige turbulente tijd en de invloed van zijn ideeën op ons dagelijks leven zijn hierbij steeds voelbaar.
‘Luther' neemt de bezoeker mee naar een roerige tijd aan het einde van de middeleeuwen, waar de kerk het alomtegenwoordige geloof van de mensen misbruikt om zichzelf te verrijken. Luther spreekt zich uit tegen de corrupte praktijken van de paus en de kerk van Rome. Deze actie leidt tot een kerkscheuring, die ook onuitwisbare sporen na laat op maatschappelijk en politiek gebied. Een schisma dat Europa religieus en cultureel verdeelt.
Hoe lukte het Luther om van onbekende monnik uit te groeien tot de icoon van de Reformatie? Welke vernieuwende propagandamiddelen wist hij 500 jaar geleden in te zetten voor de campagne die hij voerde? Op welke wijze ontketende Luther de grootste revolutie in de Europese kerkgeschiedenis? En: wat zijn de raakvlakken met onze huidige tijd?
Geïnteresseerden kunnen zich opgeven voor 1 oktober bij rinekenieuwstraten@gmail.com
Een geschikte excursiedatum wordt in overleg vastgesteld.
NB Reiskosten voor 
eigen rekening.

 


<< terug
Excursies